top of page


התינוק מתעורר הרבה בלילה?

זה הזמן לשנות גישה ולישון לילה שלם 

תינוק בוכה מעייפות

התעוררויות אינסופיות והרדמות שלוקחות נצח הן רק חלק מהאתגרים שעוברים על הורים במסע ההורות. אם הגעתם לכאן, כנראה שגם אתם מרגישים לפעמים חסרי אונים – מותשים, מתוסכלים, שואלים את עצמכם למה שום דבר לא באמת עובד.

אתם מנסים שיטה, ואז עוד אחת – והעייפות רק הולכת ומצטברת. לאט לאט נוצר מעגל מתסכל: תינוק שבוכה ולא מצליח להירדם, והורים מותשים שלא מצליחים להבין מה לא בסדר.

אבל הנה האמת הפשוטה: לא נולדנו הורים ולא קיבלנו הדרכה בבית הספר לכך.

והחדשות הטובות? אפשר לצאת מהמעגל הזה.

מרוב עצות  לא רואים את הלילה: טעות מהותית בהרדמת תינוקות

​​

הורים רבים מוצאים את עצמם מתוסכלים מול אינספור שיטות ועצות להרדמת תינוקות – מהרשתות החברתיות, מאמא, סבתא, דודה או השכנה. כל אחד בטוח שהוא יודע מה "עובד", אבל בפועל, התוצאה היא בלבול אחד גדול. התחושה שאנחנו לא מצליחים להבין את התינוק שלנו ומחשבות כמו ״למה הוא לא נרדם?״ ״למה הוא מתעורר כל כך הרבה?״ יוצרת עומס רגשי ופוגעת בשגרה המשפחתית.

בתוך כל הרעש הזה, קל מאוד ללכת לאיבוד בין יועצות שינה שמציעות תוכניות אחידות, גנריות, המבוססות על קורס אינטרנטי כלשהו שלמדו. שיטות ״One size״ שלא מתייחסות לגיל, לאופי ולסיטואציה המשפחתית – פשוט לא עובדות. בפועל, הן עלולות לא רק לא לפתור את הבעיה, אלא להחמיר אותה. השינה לא משתפרת, הלילות הופכים לשגרת סיוט, והנזק – רגשי ולעיתים גם גופני – נשאר איתנו ועם התינוק.

שיטה שלא מותאמת אישית היא שיטה שלא תעבוד לאורך זמן.

כשאין התאמה לשלב ההתפתחותי של התינוק, לתנאי הבית ולדפוסי האכילה והשינה – אין שום סיכוי לבנות הרגלים בריאים שיישמרו גם בזמני רגרסיה. התוצאה? שיפור זמני במקרה הטוב, ותסכול הולך וגדל במקרה הרע.

החדשות הטובות: אפשר גם אחרת.

ייעוץ שינה מקצועי ומבוסס מחקר כולל תצפית מעמיקה, איסוף נתונים על סדר היום של התינוק והמשפחה, ואבחון מותאם אישית שמוביל לבניית תכנית שינה שמתאימה בדיוק לצרכים שלכם. תוכנית שמסתכלת על התמונה הרחבה – בלי לקצר תהליכים, בלי “שיטה אחת לכולם”, ובלי לשבור את הלב (שלכם או של התינוק).

אפשר לבנות שגרת שינה רגועה ובריאה. אפשר לעשות את זה בלי בכי. והכי חשוב – אפשר לישון.

מחזורי שינה אצל תינוקות – המפתח להבנת הלילות הקשים

רבים מההורים מוצאים את עצמם מותשים, מתעוררים שוב ושוב בלילה, שואלים את עצמם מה הם עושים לא נכון. ככל שהשעות המאוחרות נצברות והעייפות מתמשכת, היכולת שלנו להתמודד עם בכי, חוסר שקט והתעוררויות תכופות הולכת ופוחתת. התחושה הזו – של תסכול מתמשך וחוסר אונים – מוכרת כמעט לכל הורה.

אחת הסיבות המרכזיות לכך טמונה בהבנה (או בחוסר ההבנה) של מחזורי השינה של תינוקות. בניגוד למבוגרים, לתינוקות יש מחזורי שינה קצרים יותר, עם שלבים שבהם הם רגישים מאוד לגירויים חיצוניים ועלולים להתעורר בקלות. תינוק שמתעורר כל שעתיים, או כזה שנרדם רק על הידיים, לרוב אינו "עושה דווקא" – אלא מגיב לתנאים שאינם תואמים את השלב ההתפתחותי שלו או את צרכיו הפיזיולוגיים.

המאמר הזה בא לשפוך אור על השאלה החשובה:
כיצד משפיעים מחזורי השינה על היכולת של תינוק לישון לילה שלם – ומה ההורים יכולים לעשות כדי לעזור לו?

בנוסף, נציג כיצד ליווי שינה מקצועי, המבוסס על אבחון מעמיק ותצפית יומיומית, יכול לשפר בצורה דרמטית את איכות השינה של התינוק – וגם של ההורים

מה זה מחזורי שינה?

 

אולי כבר שמעתם את המונח ״מחזורי שינה״, אבל חשוב להבין מה זה ואיך זה בא לידי ביטוי אצל תינוקות ופעוטות. כשאנחנו כמבוגרים הולכים לישון המוח שלנו עובר דרך מספר שלבים של שינה: שינה קלה, שינה עמוקה ושינת REM (ראשי תיבות של Rapid Eye Movement – תנועות עיניים מהירות). תינוקות עוברים שלבים דומים, אך היחס בין משך הזמן בכל שלב והמעברים ביניהם שונים מהותית:

  • שינה קלה (Light Sleep): תינוקות מבלים חלק משמעותי מהלילה בשלב זה, שבו הם רגישים במיוחד לרעשים, לתנועות ולשינויים בטמפרטורה או בתאורה. זה מסביר מדוע הם נוטים להתעורר בקלות.

  • שינה עמוקה (Deep Sleep): בשלב הזה התינוק רגוע בהרבה וסביר להניח שלא יתעורר מרעשים קלים. עם זאת, שלב השינה העמוקה אצל תינוקות קצר יותר בהשוואה למבוגרים.

  • שינת REM: זה שלב שבו המוח פעיל מאוד, והגוף יכול לבצע תנועות שונות, כולל תנועות עיניים מהירות. לחלק מהתינוקות, זה שלב שבו הם עלולים לעבור בקלות לשינה קלה ולהתעורר אם התנאים אינם אידיאליים.

המשמעות של זמני מעבר בין השלבים

נקודה קריטית להבנה היא שהמעבר בין השלבים האלה קורה לעיתים קרובות מאוד אצל תינוקות. כשתינוק מסיים מחזור אחד של שינה קלה והוא מתחיל לעבור לשינה עמוקה או להיפך, זה יכול להתבטא בתזוזות, גניחות קלות ואפילו התעוררות מלאה. אם באותו רגע ההורים מגיבים באור חזק או נוגעים בתינוק בצורות מסוימות, אפשר בקלות להוציא אותו מאיזון ולהביא להתעוררות מלאה.

בעצם, כל מעבר בין שלבי שינה הוא נקודת פוטנציאל להתעוררות. לכן, ככל שהתינוק נמצא במחזורי שינה רבים יותר במהלך הלילה (והם קצרים יחסית בגילאים הרכים), כך עולה הסבירות להתעוררויות תכופות.

אתם מוזמנים להיכנס למדריך השלם לשנת תינוקות – מחזורי שינה, שלבים, טיפים והתפתחות  ולהעמיק עוד על החשיבות של השינה אצל תינוקות ולקבל טיפים והדרכה על נושאים בוערים.

שנת תינוקות: האתגרים העיקריים שהורים מתמודדים איתם 

התינוק מתעורר הרבה פעמים בלילה 
רוב ההורים מספרים שהבעיה הגדולה ביותר שלהם היא התעוררויות תכופות בלילה. זה יכול להגיע לכדי 5-6 פעמים בלילה (או יותר), מה שמוביל לתחושת עייפות מצטברת אצל ההורים (ולא פעם גם לתסכול). כל התעוררות מצריכה טיפול – בין אם מדובר בהנקה, החלפת חיתול, הרגעה או ליטוף. במקרים רבים, התינוק לא באמת זקוק לאוכל או לחיתול נקי, אלא שהוא מתקשה לחזור לשלב השינה העמוקה באופן עצמאי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


קושי בהירדמות עצמאית
חלק גדול מהתינוקות  נרדמים רק על הידיים, בנדנוד, בהנקה, או בעזרת מוצץ.המכנה המשותף לכל אלו הוא גורם תלות.  גם אם שיטות ההרדמה הללו עוזרות בטווח הקצר, הן עשויות ליצור תלות לטווח הארוך. כך, בכל מעבר בין שלבי השינה, התינוק מצפה לאותה סביבה ואותה פעולה כדי להירדם מחדש. אם התנאים שונים (למשל, אם האם נרדמה או שהאב יצא מהחדר), התינוק עלול להיבהל ולהתעורר לגמרי. כמובן שאין פסול בהירדמות בעזרת מניפולציה ולכל משפחה יש את הצרכים שלה. הנקודה היא שאני מאמינה שאפשר להגיע למצב של הרדמה עצמאית גם ללא תהליכים ״קשים״ וקורעי לב, וניתן לחסוך את הבכי ודמעות וללמד את התינוק להירדם עצמאית בדרך נעימה, רגישה מחברת ולא מרחיקה.

חוסר איזון בין היום ללילה
תופעה נוספת שיכולה להחמיר את המצב היא בלבול בין יום ללילה. תינוקות שלא מקבלים מספיק חשיפה לאור יום בשעות הבוקר והצהריים, עלולים להפגין ערנות דווקא בשעות הקטנות של הלילה. מחסור בתאורה טבעית בשעות הייעודיות, בשילוב עם סביבת שינה לא מאורגנת, מהווים חלק מהגורמים לתופעה. אחת ההמלצות הבסיסיות שאני נותנת להורים שמתחילים תהליך היא דבר ראשון בבוקר - לפתוח את החלון, ״להגיד שלום לשמש״ ביחד עם התינוק ולתת לו להיחשף לאור השמש. הפעולה הפשוטה הזאת מסדרת את השעון הביולוגי ומייצרת הבדלה בין ״מצב שינה״ בחושך לבין מצב ערות ביום.

הרדמות ארוכות שלוקחת נצח

 המון הורים מגיעים אלי כשחלק מהאתגרים שהם חווים אלו הרדמות ארוכות, בחלק מהמקרים חצי שעה, 40 דקות אפילו מעל שעה. בהרדמות מסוג זה, מה שיקרה לרוב זה שהתינוק ״יבכה את עצמו לדעת״ ויקרוס לתוך עצמו מעייפות יתר. חשוב להבין שזו היא לא גזירת גורל וניתן לשפר את ההרדמות הארוכות ולקצר אותן. כן - הורים שעברו תהליך אצלי הגיעו למצב שהרדמה יכולה לקחת גם 3-7 דקות! מוזמנים להיכנס ולראות בעצמכם בעמוד האינסטגרם שלי בהיילייטס תחת הכותרת

״משפחות מספרות״ 

תינוק נרדם עצמאית

 מחזורי השינה של תינוקות

מחזורי שינה של תינוקות שונים לעומת מחזורי שינה של מבוגרים

ידע הוא כוח ובמקרה הזה הוא גם חוסך לכם לילות לבנים. אחרי שבפסקה הקודמת קיבלנו קצת מושג על מה זה בכלל מחזור שינה, נוכל לרתום את ההבנה הזאת וליישום פרקטי בשטח. למשל, ברגע שמזהים שהתינוק נכנס לשלב שינה קלה, אפשר להקפיד לא “להפריע” לו אם הוא מנסה להרגיע את עצמו ולהמשיך לשינה עמוקה.

יצירת סביבת שינה מתאימה

חלק מההתעוררויות הליליות ניתן למנוע באמצעות עיצוב סביבה תואמת למעבר חלק בין שלבי השינה:

  • חדר חשוך: תאורה עמומה או חשוכה עוזרת למוח של התינוק להבין שמדובר בזמן שינה.

  • טמפרטורה נעימה: חום או קור יתר על המידה עלולים לגרום לתינוק להתעורר.

  • בידוד מרעשים חדים: שימוש במכונת רעש לבן או פתרונות אקוסטיים יכולים לעמעם רעשים מתפרצים.

שמירה על שגרת שינה עקבית

לתינוקות (וגם למבוגרים) קל יותר להיכנס לשינה אם הם יודעים למה לצפות. שגרת שינה עקבית, הכוללת טקסים קטנים לפני השינה כמו אמבטיה, סיפור, שיר או חיבוק, עוזרת למוח להתכונן באופן הדרגתי למעבר בין שלבי השינה. כך, גם אם התינוק מתעורר בשלב השינה הקלה, הוא עשוי לזכור את התחושה המרגיעה של הטקס ולא להיבהל.

מעבר להירדמות עצמאית

הבנת מחזורי השינה מאפשרת להורים להתחיל ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי. אם התינוק מתעורר במעבר בין שלבי השינה, ואינו תלוי בהנקה או נדנוד, יש לו סיכוי גבוה יותר לחזור לשינה עמוקה בכוחות עצמו. תהליך זה דורש לעיתים הדרכה מקצועית בתחום ייעוץ שינה, שכן הוא כולל התאמות אישיות לכל תינוק וסגנון משפחתי.

טיפים להורים –מה אפשר להתחיל ליישם כבר הערב?

בואו נדבר תכל׳ס, מה אפשר לעשות עוד היום?

טקס שינה קבוע: חזרו על אותה שגרה מדי ערב למשל: ארוחת ערב, אמבטיה, סיפור, מנגינה שקטה או שיר מרגיע. הבדל ברור בין היום לערב מכין את התינוק למצב שינה.

  • "OVER -עייפות" : לעיתים תינוק ש"עבר" את השלב הטבעי להירדמות יתקשה יותר להירדם אחר כך. שימו לב לסימני עייפות כמו שפשוף עיניים, פיהוקים או אי-שקט והיזהרו לא לפספס את המועד, אחר כך יהיה קשה יותר להרדים. 

  • סביבה נוחה לשינה: החשיכו את החדר, וודאו שהטמפרטורה נעימה. הימנעו מרעשים חזקים שעשויים “למשוך” את התינוק החוצה משינה קלה.

ככל שהתינוק גודל כך יותר קשה לטפל

בעיות שינה לא חייבות להיות גורל ידוע מראש של כל הורה לתינוק. ככל שתתחילו לטפל בנושא מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להקנות הרגלי שינה בריאים שיישארו עם התינוק לאורך שנות חייו הראשונות (ולעיתים אף מעבר). אי-טיפול בבעיות שינה עלול להביא לפגיעה של ממש כמו עייפות כרונית ולחץ נפשי המשפיע לא רק על ההורים, אלא גם על התינוק עצמו ועל כל האווירה בבית.

מועדון ה״זה ייפתר לבד״

מיתוסים נפוצים

״ייעוץ שינה לא אפשר בלינה משותפת״

לינה משותפת היא בחירה טבעית ואינטואיטיבית עבור הורים רבים, במיוחד כשהתינוק יונק ולעיתים גם פשוט זקוק לקרבה בלילות. אבל כדי שלינה משותפת תהיה בטוחה ויעילה מבחינת שינה – היא חייבת להיעשות נכון.
אני, מלווה משפחות שבחרו לישון יחד עם תינוקן בגישה שמכבדת את הקשר, מבוססת על ידע ומחקר , ומתמקדת בביטחון וברווחה של כולם.

במסגרת הליווי שלי, תקבלו הדרכה מלאה ללינה משותפת בטוחה: תנוחות שינה מומלצות, הנחיות בטיחות מעודכנות, התאמות לשינה עם הנקה, והבנה עמוקה של מחזורי השינה של תינוקות בגיל הרך.
לינה משותפת לא חייבת להיות מלווה בחששות – להפך. כשהיא נעשית בצורה מודעת ונכונה, היא יכולה להפוך את הלילות לרגועים יותר, לתמוך בהנקה, ולחזק את הקשר בין ההורים לתינוק.

האם ייעוץ שינה אומר שחייב להפסיק להניק?

הרבה אמהות שואלות אותי:
"אם אני מתחילה ייעוץ שינה – זה אומר שאני חייבת להפסיק להניק בלילה?"
והתשובה היא חד-משמעית: ממש לא.

בייעוץ השינה שאני מציעה לא צריך לבחור בין שינה טובה להנקה. למי שזה מתאים והיא מעוניינת התשובה היא שאפשר ואפילו חשוב לשלב בין השניים.
שינה איכותית לא סותרת הנקה, ובוודאי שלא דורשת להפסיק אותה.

הגישה שלי מבוססת על הבנה עמוקה של צרכי התינוק, הכבוד לאמהות מניקה, והיכולת לעזור לתינוק ללמוד הרגלי שינה בריאים – גם כששומרים על הנקה מלאה, כולל בלילות.

בפועל, הרבה אמהות שמגיעות לייעוץ שינה דווקא מדווחות שעם סדר וארגון מחודש – ההנקה הופכת להיות רגועה, מדויקת ונמשכת לאורך זמן.
כי כשאמא פחות מותשת – הגוף מייצר יותר חלב, והקשר עם התינוק נשמר ומתחזק.

רוצה לבדוק איך אפשר לשלב בין שינה להנקה – בלי להיכנס למלחמות מיותרות?

השאירי פרטים עכשיו וקבלי שיחת הכוונה ראשונית – ללא התחייבות.
כדי שגם את תוכלי לישון טוב בלילה, מבלי לוותר על ההנקה. דרך אגב, נכון לכתיבת שורות אלו, ביתי בת השנתיים עדיין יונקת וישנה איתי במיטה (מבחירה שלנו) כך שאני מאמינה בזה בלב שלם!

״תהליך ייעוץ שינה מחייב בכי״

אחת השאלות שאני שומעת כמעט בכל שיחה היא:
"האם התהליך כולל בכי?"

והאמת היא כזו: תינוקות בוכים – זו הדרך שלהם לתקשר. אבל ייעוץ שינה לא חייב להיות תהליך של בכי, תסכול או ניתוק רגשי - בדיוק להפך!.
בגישה שלי, אנחנו לא “מלמדים” תינוק לישון דרך התעלמות – אלא מלווים אותו בתהליך עדין, בקצב שמתאים לו, תוך מענה לצרכים שלו – הרגשיים והפיזיים.

לכן אם אתם מחפשים תהליך שינה שמכבד את הקשר ביניכם לבין התינוק, שמאפשר חיבור, נוכחות, והרגלים חדשים בלי טראומה – זה אפשרי.
וזה בדיוק מה שאני עושה בייעוצים שלי.

כן, אפשר ללמד תינוק לישון – גם בלי לבכות שעות.

רוצה להבין איך זה עובד? השאירי פרטים ואחזור אלייך לשיחת הכוונה קצרה, ללא התחייבות.

bottom of page